Goede doelen loterij

Er is niet een goede doelen loterij. In Nederland zijn er verschillende Goede doelen loterijen actief. De grootste goede doelen loterij is de Postcode loterij. Samen met de Bankgiro en Vrienden loterij gaven zij bijna € 500 miljoen aan goede doelen. In totaal werd dit bedrag verdeeld over 107 goede doelen. Als deelnemer heb je zelf een mogelijkheid, vooraf, te kiezen voor welk goede doel je wil spelen. Echter gebeurt dit nauwelijks en beslist de loterij vaak zelf waar het geld naar toe gaat. Dit geeft deze goede doelen loterij behoorlijk veel macht over de goede doelen in Nederland. Zeker met de voorwaarden die er vanuit de loterij aan zijn gekoppeld. Zo moet een goed doel minimaal € 1 miljoen per jaar ophalen en een ANBI status hebben. Men geeft als reden dat ze niet willen dat het goede doel afhankelijk zou zijn van de loterij. Daarnaast vertelt men ook dan de bijdrage minimaal een half miljoen bedraagt. Dit maakt het moeilijk voor kleine goede doelen om geld te ontvangen deze goede doelen loterij.

Nieuwkomer op de markt!

Vanaf eind 2018 is er echter een nieuwkomer op de goede doelen loterij markt. Lot of Happiness een goede doelen loterij die zich richt op kind gerelateerde goede doelen. Hierbij kan ieder goede doel mee doen. De deelnemer is ook verplicht vooraf een keuze te maken voor een goed doel. Hierdoor is er geen keuze of selectie vanuit de loterij maar kiest men zelf. Momenteel zijn er 4 goede doelen aangesloten. Dit zal in de toekomst zeker groeien vertelt het bedrijf.

Goede doelen loterijen

Er zijn dus meerdere goede doelen loterijen die allemaal op een andere manier werken. Wat ze gelijk hebben is dat ze verplicht zijn vanuit hun vergunning in 2019 minimaal 50% van de inkomsten te doneren. Vanaf 2020 wordt dit verlaagd naar 40% vanwege de nieuwe wetgeving omtrent gokken op afstand. Het is mogelijk dat dit in de toekomst nog verder wordt verlaagd. Echter is dit nog onbekend. Voor de goede doelen een slechte ontwikkeling. Momenteel komt ongeveer 10% van alle inkomsten uit goede doelen loterijen.

Goede doelen loterij
goede doelen loterijen
loterij goede doelen
Scroll to top